joi, 5 iunie 2014

După 25 de ani

Per aspera ad astra
La Colegiul Militar Liceal "Dimitrie Cantemir" din Breaza a avut loc, sâmbătă, 17 mai a.c., (re)întâlnirea promoţiei 1989, la 25 de ani de la absolvire. Din cei 150 de absolvenţi, au răspuns la "apel"/strigarea catalogului 87, unii dintre ei făcând lungi călătorii (din Canada, Olanda, Belgia, Franţa), pentru a ajunge la Alma Mater; alţii au trimis mesaje de adeziune afectivă colegilor, profesorilor și organizatorilor, din SUA, Italia sau Turcia, certificare a competenței foștilor camarazi pe toate meridianele. Au revenit, în plină maturitate, motivați de nostalgia adolescenței, vârsta gen eroaselor elanuri, a emulației entuziaste, a prieteniilor de cursă lungă, a stimei recunoscătoare față de magiștri, de patronul spiritual al instituției, "prinț între cărturari și cărturar între principi".
Foștii cadeţi au fost întâmpinaţi de dascălii şi diriginţii din memorabilul an, 1989, intrat în istorie. Momentul (solemn şi emoţionant) a inclus un cuvânt din partea absolvenților, exprimat de șeful promoţiei, Constantin Lupoiu, salutul unui "delegat" al cancelariei de atunci, domnul profesor Ion Stanciu și o alocuțiune, din partea conducerii colegiului, susținută de către directorul adjunct, profesor Aurel Soare.
Promoția a dorit să își amprenteze trecerea prin această instituție de învățământ militar și prin confecţionarea unui steag de identificare, realizat în respectul tuturor normelor heraldicii și instrucțiunilor militare, având drept deviză dictonul latin "Per aspera ad astra" ce, în traducere simbolică, înseamnă "Spre înălțimi/lumină, învingând piedicile/dificultățile". Pe flamura roșie este brodată statuia Voievodului Dimitrie Cantemir, realizată de artistul plastic Marius Butunoiu, ce se află în holul cancelariei. Drapelul a fost înmânat profesorului Aurel Soare de către fostul elev plutonier adjutant Liviu Dumitrașcu. 
S-a păstrat un moment de reculegere în memoria eroilor "mănăstireni", antecesorii "cantemiriștilor", căzuți în războaiele veacului al XX-lea, celor care au servit, de la catedră, sau sub drapel această patrie, trecuți în lumea celor drepți, s-au depus flori și s-au aprins candele la monumentele colegiului.
Un alt moment important a fost plantarea unui arbore, "soţ" al "veteranului" gingko biloba ce a fost dăruit de Grădina Botanică din București liceului, în 1954; simbolic acesta vrea să fie un semn al perenității recunoștinței față de cei care i-au îndrumat pe calea cunoașterii și al unei indestructibile camaraderii, ce își trimite ștafeta dintr-un secol în altul.
S-au oferit, profesorilor şi comandanţilor, în semn de preţuire şi recunoscătoare memorie, plachete, drept "cărţi de vizită" ale promoţiei. 
După "apel" și fotografia de grup, cei prezenți au participat la o agapă, unde și-au "raportat" întocmai, dar peste timp, împlinirile, năzuințele, țelurile atinse sau în urmărire, promițându-și "să țină aproape", și, dacă au putința, să se sprijine, cu același altruism de acum 25 de ani.











4 comentarii:

  1. scapa politicienii de noi.....

    RăspundețiȘtergere
  2. Glorie Armatei Romane ! Ma refer la armata adevarata, la cei pentru care onoarea si demnitatea nu sunt simple lozinci politicianiste .Nu pot sa ma refer la cei cu declaratii falsificate, le samsarii de case, la cei cu examene trucate , la cei care au dat tunuri si au devalizat bugetul apararii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu exista padure fara uscaturi.
      Felicitari tuturor absolventilor la cei 25 de ani de la absolvire !

      Ștergere